.

Индийска кобра

Индийската кобра (Naja naja) е позната по света като силно отровна змия, която се храни с гризачи, гущери и жаби. Тази змия може да атакува плячката си от голямо разстояние, като плюе отрова към нея. Ако отровата влезне в очите на опонентите й , прич

Индийска кобра
size="2">Индийската кобра (Naja naja) е позната по света като силно отровна змия, която се храни с гризачи, гущери и жаби. Тази змия може да атакува плячката си от голямо разстояние, като плюе отрова към нея. Ако отровата влезне в очите на опонентите й , причинява силна болка и вреда.

Индийската кобра изстрелва токсините от събите си, като упражнява огромна сила върху отровните жлези. Поради тази причина, парализиращите вещества, могат да стигнат на повече от 2м. разстояние.

Когато змията се чувства застрашена, тя заема характерна поза. Повдига приблизително една трета от тялото си във въздуха и отваря характерната за нея качулка, която е много добре изразена с вътрешен ръб. Интересно е,че на качулката има шарка ,която наподобява очи.

Въпреки че в момента Индийската кобра не е застрашена от изчезване, но е доста ловувана заради отличителната й качулка, която е използвана за направата на аксесоари и чанти, змията е посочена в листата за опазване на животните, като бъдещ застрашен вид.

По важни отличителни белези на Индийската кобра, са широките черни ивици от долната страна на врата. Те са от 1 до 5 броя. Змията е с гладка люспеста кожа и с черни очи, широка шия и глава. Тялото й е средно на дължина-1,8-2,2м.Цветът на кобрата варира - черно,тъмно кафяво,кремаво бяло. Тялото обикновено е покрито със закръглена бяла или жълта шарка, която понякога формира леки ивици. 

Кобри, които имат само по един пръстен, се срещат в щата Асам и Източна Индия. Те наподобяват и плюят като Плюещата кобра в Южна Африка, която може да хвърли отровата си на повече от 2 м. разстояние и да  предизвика силна болка в очите на жертвата си, следователно и да я ослепи.

Кралската кобра (Ophiophagus hannah) или така наречената змия Хамадриад, е най-дългата от всички отровни змии в света. Понякога достига дължина 5м. Това животно се храни изцяло със змии. Обича най-вече питони, други кобри, дори и тези от своя вид. Кралската кобра е много агресивна змия, непредсказуема и стреля без предупреждение. Много интелигентно животно. Когато се изправя във въздуха, може да достигне до 2м. височина.

Индийската кобра се храни с гризачи, жаби и др. Тя напада доста бързо, отровата й действа на нервната система на жертвата и така я умъртвява доста бързо. Както всички змии, така и Индийската кобра може да погълне цялата жертва наведнъж. Тази змия полага повече грижи за яйцата си от дргуги змии.  Обикновено ги оставя в дупка на дърво ( от 8 до 45 броя яйца). Тя пази яйцата си по време на целия инкубационен период и ги напуска само по веднъж на ден, за да хване плячка и да се наяде.

Класификация:

царство: Animalia -Животни
тип: Chordata -Хордови
клас: Reptilia- Влечуги
разред: Squamata -Люспести
семейство:  Elapidae -Аспидови
род Naja-Същински кобри
вид: N. naja -Индийска кобра

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...