IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изхвърлете отровните съдове

13 август 2007 09 01

Внимавайте с предметите около вас, доста от тях може би са отровни

Изхвърлете отровните съдове

Често си говорим за токсини и ви даваме съвети как да изчистите организма си от тях по естествен път. Истината е, че можем да ограничим проникването им от околната среда.

За съжаление ежедневието ни е наблъскано с предмети, които всеки ден ни вкарват опасна доза отрови. Дори не подозираме какво си причиняваме сами. Ето и най-вредните неща, които използваме, без да се замислим за произхода им. А и за въздействието им върху организма ни.

Поликарбонатни бутилки

Поликарбонатът е вид пластмаса, която е доста плътна. Бутилките, произведени от този материал, се използват многократно и са много леки, а в същото време доста здрави и с голям обем.

Но те съдържат синтетичен естроген (Bisphenol A), както и някои други химични вещества, които при определена температура могат да се разтворят в течността и тя става отровна. Тези вещества са свързани със заболявания като рак на простатата, проблеми с половата система и репродуктивните органи.

Можете да замените поликарбонатните бутилки с такива от неръждаема стомана. Те също са доста леки и удобни. В по-малък вариант използвайте добрите стари манерки - компактни и леки. Стъклените шишета също са вариант, но са далеч по-тежки.

За съжаление навиците се променят трудно, особено масовите. Ако продължавате да пиете минерална вода, просто не употребявайте многократно бутилката. Сменяйте я максимум на 2 месеца и внимавайте да не се надраска, тогава токсините се отделят по-лесно.

Пластмасови опаковки

Това са голяма част от кутиите, в които се опаковат различни полуготови и готови храни в супермаркетите. Опаковките съдържат вещество (Phthalates), което се смята за силен канцероген, а освен това уврежда ендокринната система. Причинява и сексуални проблеми, най-вече при мъжете.

Лесно преминава в храната, особено ако е мазна. Не слагайте такива кутии в микровълновата фурна или в съдомиялната машина, загряването им води до по-лесно отделяне на токсините.

Също така не съхранявайте мазни или кисели ястия вътре. Най-добре е да избягвате и покупки в такива кутии. Колкото повече стои храната в тях, толкова повече рискувате да „похапнете“ от опасните вещества. А и за пореден път подчертаваме, че тази храна има съмнителни качества и е добре да я ограничите в менюто си.

Полистиренови чаши и опаковки за вкъщи

Този материал е добър изолатор, за това се използва толкова много. Освен това е лек и евтин. Уви, доста токсичен. Стиренът е канцерогенен и се свързва с появата на различни ракови заболявания.

Особено при висока температура, токсичното вещество се отделя лесно и прониква в съдържанието. Течността го поема бързо, ето защо чашите за топли напитки са супер вредни.

Най-добре е да ползвате стандартните керамични чаши. Ако си купувате топли напитки навън, избирайте такива в картонени чашки. Когато си взимате готова храна за вкъщи, не я оставяйте дълго в кутията. Щом се приберете, прехвърлете я в стъклен или керамичен съд.

Поливинил хлорид (PVC)

Този материал се използва къде ли не – при различни подови настилки, за завесите в банята и изобщо в интериора на къщите и колите ни. Винил хлоридът е силно отровен, отделя се под формата на газ във въздуха. Прониква в организма чрез вдишване и за това се предпазваме по-трудно.

Причинява увреждания на черния дроб, както и появата на някои видове рак. Избирайте естествени материали за пода в дома си, а в банята най-добре сложете конопени завеси. Те са устойчиви на плесени и имат по-дълъг живот.

Колкото по-нов е материалът, толкова по-токсичен е той, така че проветрявайте често дома, офиса и колата. Дограмата не е толкова опасна, тъй като винил хлоридът е комбиниран с други вещества и е в по-малко количество.

Няма как да избягаме напълно от еднократните опаковки, нито от повечето си навици. Поне можем да опитваме да живеем с по-малко отрови. А и ако знаем повече за тях, ще се пазим успешно.

Не, не ставайте параноици. От една чашка кафе или салата за вкъщи нищо няма да ви стане. Важното е да не злоупотребявате. А сега е време да почистите хладилника от всички тези кутии.

КоментариКоментари