Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 11:29 - Тайнствения свят на отровите
Автор: jonkotzonev Категория: Други   
Прочетен: 11599 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2010 21:26


 За отрови се е заговорило от времето, когато се е зародило човечеството. Те винаги са привличали вниманието на хората. Загадките около отровите са разгаряли любопитството им. Действието на отровите е било забулено с тайнственост и се е свързвало със зли духове и черни магии.

Отравяния са ставали още в древността, когато нашите предшественици са се докосвали до отровни растения и животни. Кураре, аконитин и стрихнин са били известни като силни отрови много преди индианските племена да ги използват за отровните си стрели. Старите египтяни употребявали отрови от животински и минерален произход за умъртвяване на хора и животни. Те първи открили отровния ефект на минерали, съдържащи арсен, антимон, мед и олово. Познавали и змийските,  и скорпионовите отрови.  В древността тайната по  приготвянето на отровите принадлежала главно на жреци и пламенни вождове.

Историята е свидетел на много жертви от отравяния. От отрова са загинали редица видни исторически личности — Ханибал (II в. пр. н. е.), Демостен (IV в. пр. н. е.), Сократ (V в.  пр. н. е.)  и много други.

Първото системно описание на известните през I в. от н. е. отрови е дал римският учен от гръцки произход Диоскорид в съчинението си „Де материя медика". През II в. от н. е. арабите продължават изследванията на римляните върху отровите и слагат началото на науката за отровите — токсикологията (от. гръц. токсикон — отрова за стрели,  и логос — наука).

Възраждането на Европа идва в химията с видния учен Парацелз, който започва изследвания върху състава на някои растения и пръв засяга въпроса за връзката между отровата и количеството (дозата) й.

През XIX и особено през ХХв. броят на синтетично получените химични съединения, използвани в промишлеността, селското стопанство, медицината и бита, многократно нараства. Значителна част от тези вещества са отрови. Разширява се арсеналът и на т. нар. бойни отровни вещества (БОВ), злонамерено произвеждани и използвани от империалистическите страни като химическо оръжие. В началото на 40-те години на нашия век започва производството и приложението на вещества, наречени пестициди — химични препарати за борба с вредителите по растенията и животните. Оказва се, че отровите — природни или синтетични,   са   постоянен   спътник в   нашето  ежедневие.

  • Но какво е отрова?

Отрова е вещество, много малки количества от което, попаднали в организма, рязко нарушават нормалната му жизнена дейност, като го довеждат до болестно състояние или смърт.

Най-често отровите са неприсъщи, чужди за организма вещества. Те са известни още като ксенобиотици (от гръц. ксенос — чужд). Но и някои основни съставки на нашата храна — белтъци, мазнини, въглехидрати, микроелементи и др., при определени условия могат да станат отрови.

Проявата на отровното действие на едно вещество зависи предимно от дозата му. Още през 1564 г. Филип Теофрастус Бомбаст фон Хоенхайм, наричан Парацелз, изказва знаменитата си мисъл „Дозата прави отровата". Тази научна истина, формулирана от него на старонемски език, става ръководно начало в токсикологията.

  • Какво значи доза?

В токсикологията под доза (от гръц. дозис — даване, порция) се разбира количество отровно вещество, отнесено към 1 кг от теглото на живия организъм и причиняващо определен вид отравяне.

Ако например за човек с тегло 70 кг са достатъчни 140 мг от дадено отровно вещество, за да настъпи смъртоносно отравяне, дозата (Д) е140/70=2 мг/кг. Такава доза се нарича индивидуална — тя важи за определен индивид (човек) и за даденото отровно вещество. Освен това се нарича смъртна, или летална (от лат. леталис — смъртен) доза (бележи се ЛД), защото причинява смъртта на индивида.

Оттук веднага възниква въпросът — нима индивидуалните  смъртни  дози  на различните  отрови  се определят   чрез   опити   върху    хора? Навярно вие не   допускате,   че   това   е   възможно. Сигурно мнозина   ще  се  сетят,    че  изкупителните   жертви    са опитните   животни — мишки,   котки,   кучета и др.

  • Тогава как се постъпва?

Вземат се определен брой (например   100)  животни от даден вид и във всяко от тях се въвежда, напр. чрез инжектиране, определено количество от съответна отрова. Проследява се колко от животните умират. Ако смъртта покоси половината (50%) от тях, правим заключението каква е средната смъртна доза — ЛД50. Ако загинат всичките, установяваме т. нар. абсолютна смъртна доза — ЛД100. Въз основа на серии такива опити се прави косвеният извод за очакваната летална доза (ЛД50 или ЛД100) на изследваната отрова за хора. При това дозите, установени при животни и „пренесени" върху хора, статистически   се   усредняват — те   стават     усреднени относителни дози.

В обектите на природната среда, например във въздуха, водата и др., съдържанието на отровата се изразява с величината концентрация — количеството й в единица обем от тази среда, например милиграми отрова в кубически метър въздух, т. е. мг/м3.

Концентрациите на отровните вещества биват различни видове — смъртна (летална) концентрация (ЛК), пределно допустима концентрация, (ПДК) и др. ПДК е все още безопасна концентрация на отровно вещество за хора. Ако в работните помещения на заводи, фабрики, лаборатории и др. се работи с такива вещества, тяхната ПДК трябва да се контролира постоянно. Отровното действие на веществата зависи не само от дозата, но и от химичната им структура и свойства, както и от особеностите на дадения жив организъм. Това определя избирателност в токсичното им действие. Чрез нея се обяснява защо някои вещества са отровни за едни видове организми, а практически неотровни за други. Например змийската отрова не влияе на таралежи, щъркели и други животни.

В основата на действието на отровите лежи тяхното физично или химично взаимодействие с вещества, влизащи в състава на клетките и другите градивни компоненти на организма. Отрови, способни да разрушават белтъчната структура на клетъчната протоплазма, оказват пагубно действие върху всички видове живи клетки. Такива агресивни вещества са например силните киселини, основите и солите в големи количества. Други вещества са отровни само от отношение на определени клетки. Тяхното отровно действие се определя от вмешателството им в някои обменни процеси в организма. Значително отровни са вещества, които нарушават действието на някои ензимни системи, осигуряващи нормалната обмяна на веществата в организма.

Изучаването на зависимостта между химичния строеж и отровното действие на веществата откри път за синтезиране на съединения с избирателна фармакологична активност (лечебно действие). Това позволява на съвременната наука да насочва синтеза на отрови, действуващи избирателно върху болестотворните за човека и животните микроби (химиотерапевтични лекарствени средства), както и на отрови, притежаващи избирателно действие спрямо плевели, гъбни патогени и паразити по полезните растения и животни (пестициди).

  • Как проникват отровите в организма на човека?

Отровите попадат в организма главно през храносмилателния и дихателния път, а също и през кожата и лигавиците.

Отровите, причинители на битови отравяния, в по-голямата си част проникват в организма чрез храната. През дихателните органи може да се отровим с газ за горене (пропан — бутан), въглероден окис и други газообразни битови отрови, както и от летливите отровни вещества,  съдържащи се   в   много   растения.

  • Какви могат да бъдат отравянията (интоксикациите)?

Те биват случайни — битови, хранителни, медикаментозни, професионални (когато не се предполага или се пренебрегва наличието на отровата), и умишлени (самоубийство и убийство чрез отрови). Според ефекта на действие най-тежки са острите отравяния, проявяващи се от еднократно, но силно въздействие на отровата върху организма. Те протичат бързо, бурно и могат да завършат смъртоносно или процесът на оздравяване е бавен. Хронични отравяния стават в резултат на проникване на неголеми количества отрови през дълъг период от време.

Най-бързо се проявява действието на отровите при попадането им направо в кръвта. По-бавно действуват отровите при вдишване, а най-бавно — при приемане през устата или при попадане върху кожата.

Отровното действие на веществата може да се проявява с различна сила според телесното тегло, състоянието на организма, възрастта и други физиологични фактори. При повторно постъпване на една и съща отрова в организма нерядко се наблюдава изменение на отровния ефект към усилване (повишена чувствителност на организма) или към отслабване (привикване на организма). Причината за привикването може да бъде увеличената способност на организма да разрушава дадения вид отрова, да изработва против нея антитела. За съжаление човешкият организъм не може да привикне към всички отрови. Тогава възниква въпросът:

  • Как да предотвратим действието на отровите в организма?

За някои отрови вече има спасителен изход — чрез т. нар. противоотрови (антидоти).

Предотвратяването и прекратяването на действието на отровите с противоотрови (антидотната детоксикация) занимават редица изследователи в областта на токсикологията. Вече са постигнати значителни успехи в разкриването на механизма на токсичното действие на редица вещества, което доведе до създаването на специфични противоотрови за тях (антидотна терапия).

Действието на противоотровите може да се основава на различни принципи — физикохимични и биохимични. В зависимост от това има различни противоотрови. Едни от тях взаимодействуват с отровите, като образуват по-сложни неотровни съединения или ги задържат (адсорбират) върху повърхността си (физикохимични противоотрови). Други успешно конкурират отровите при опита им да се свържат с важни физиологични центрове или ги изместват от съединенията им с тези центрове в организма (биохимични противоотрови).

Антидотната терапия обаче не е всемогъща. Тя е ефективна, ако се приложи веднага, в началния стадий на отравянето. Освен това тази терапия е само част от цялостната система за   лечение   от   отравянията.

  • Какво най-общо трябва да знаем за оказване на първа долекарска помощ при отравяния?

Преди всичко  тази помощ  трябва да бъде незабавна — всяка пропусната минута може да коства живота на отровения!

Трябва да се постараем да определим характера на отровата чрез разговор с отровения, с негови близки, по остатъка от храната му или от повърнатите материали. Външният вид на отровения, на повърнатите маси и на изпражненията често показват характера на отравянето.

Първата помощ до идването на лекар трябва да включва мерки за пълното и бързо отделяне на отровата от организма (напр. предизвикване на повръщане, промивки и др.) или за нейното обезвреждане (със съответна противоотрова) и след това — за отстраняване на болезнените явления, които отровата предизвиква.

  • Запомнете, никога не трябва да се уповавате само на такава домашна помощ! Необходимо е спешно повикване на лекар или незабавно откарване на отровения в лечебно заведение. Първа помощ се оказва тогава, когато сте сигурни, че ще я проведете правилно!

За предотвратяването на отравянията голямо значение имат профилактичните мероприятия в областта на труда и бита на хората. За определени производства, в които се използват отрови, трябва да се вземат задължителни предохранителни мерки. Санитарният надзор на хранителните продукти, водата, а също и културно-просветната работа сред населението са действени средства за предпазване от битови и хранителни отравяния. Строгият контрол при приготвянето и отпускането на отровните лекарствени средства от медицинските работници е гаранция за намаляване и ликвидиране на медикаментозните отравяния. Необходимо е да се избягва самолечението и трябва всички лекарства да се приемат само по лекарско указание.

  • И така кои са отровите, как изглеждат, как действуват те? Може ли да се предпазим от тях?

На тези и на още широк кръг въпроси, свързани с отровите, ще се постараем да отговорим по-късно.

Страхът от отровите и несигурността при контакта с тях трябва да отстъпят място на знанието. Защото най-често липсата на познания за отровите поражда страха от тях и става главна причина за отравянията.

  • Автори: Д. Бъчварова и Г. Петров


,


Тагове:   мистично,


Гласувай:
0



1. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
06.03.2012 14:58
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>класификация гербецидов</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/>пестициды украина</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/herbicides/bazoran/>гербециды базоран</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/catalog/>завод виробництва пестицидів</a>
цитирай
2. анонимен - самые модные платья
17.10.2012 07:19
Здраствуйте!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://warminers.ru/user/HagroardHem/>интернет магазин одежды moncler </a> стильная одежда <a href=http://coolsauto.ru/user/soonnophype/>купить обувь саламандра </a> купить американскую футболку <a href=http://films-smotret-online.ru/user/Elimeinsirm/>купить женское белье интернет магазин </a> мужская рубашка ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>online Kamagra prescription </a> - Online Ordering Kamagra without prescription : Super Kamagra Cheap 12 tablets : <a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Oral Jelly 100mg suppliers Kamagra soft tabs </a> - Order Kamagra prescriptions
цитирай
3. анонимен - viagra online 994 8322
17.10.2012 12:42
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#799>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3609>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14864 buy viagra
цитирай
4. анонимен - payday loans online 504 465
17.10.2012 14:08
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1069>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17360>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16585 payday loans online
цитирай
5. анонимен - купить магазин обуви
17.10.2012 16:20
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://aintour.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Readramma>интернет магазин халаты женские </a> ночная рубашка <a href=http://sat-mactep.ru/user/appalaulcelve/>сумки для кошек купить </a> платья селены гомес <a href=http://aslegalse.narod2.ru/>купить костюм классический для мальчика </a> мужские шорты ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Generic Kamagra price order </a> - apcalis erectalis Kamagra plus : purchase Kamagra st by ajanta : <a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra UK best value for moneey </a> - Kamagra Fed Ex delivery UK
цитирай
6. анонимен - модные платья 2012 купить
18.10.2012 05:05
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://deletor.webd.pl/erep/member.php?action=profile&uid=12097>купить обувь онлайн </a> красивые платья вечерние <a href=http://miromaxx.ru/user/Kipviexia/>купить костюм на свадьбу </a> рукоделие бижутерия <a href=http://aslegalse.narod2.ru/>интернет магазин деловой женской одежды </a> тапочки купить ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Oral Jelly review UK Kamagra tablets </a> - Kamagra in the UK : Cheap Kamagra viagra : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Buy Online Kamagra and overseas </a> - classifieds Cheap Kamagra
цитирай
7. анонимен - одежда по каталогам украина
19.10.2012 09:38
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://forum.bagusbike.com/member.php?action=profile&uid=32929>фото платья лето </a> чулки <a href=http://globalsofs.ru/user/Astormgeort/>распродажа школьной одежды </a> женская одежда китай интернет магазин <a href=http://dejavu.ua/>свадебное белое платье </a> рубашки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly Toronto </a> - where can I purchase Kamagra USA order Kamagra with c.o.d. Kamagra tablets in hyderabad : Kamagra Buy online UK delivery : <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra fast </a> - Kamagra sales
цитирай
8. анонимен - обувь для моря купить
19.10.2012 18:40
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.mqv.de/mqvbb/member.php?action=profile&uid=81739>одежда секонд хенд интернет магазин </a> интернет-магазин мужская одежда <a href=http://seolarek.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Hetobsesk>эль сааб платья </a> интернет магазин верхней одежды <a href=http://dejavu.ua/>clarks обувь купить </a> женские туфли ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra 100 </a> - Kamagra information women : pattaya Kamagra : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly Europe Generic medicines </a> - Kamagra next day
цитирай
9. анонимен - buy generic levitra 14235
20.10.2012 18:05
<a href=http://orderlevitrahere.com/#drgxf>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#iuocv >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#wwqhl levitra online
цитирай
10. анонимен - мужское нижнее белье оптом
20.10.2012 23:57
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.mobiautos.info/user/Exitamamn/>россия женская одежда интернет магазин </a> интернет магазин одежды и обуви <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>мужские джинсы </a> мужская брендовая одежда интернет магазин <a href=http://vikrasotki.ru/user/Cottorielom/>интернет магазин одежды украина одесса </a> чулки фото ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers Online ajanta pharma </a> - Kamagra s ljes : lek Kamagra dzialanie : <a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra deliver </a> - Kamagra Oral Jelly usa tablets
цитирай
11. анонимен - buy viagra online 18593
21.10.2012 03:35
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#awpsk>cheap viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#antju >cheap generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ysyel viagra 150 mg
цитирай
12. анонимен - buy cheap cialis 16571
21.10.2012 09:41
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#grrod>buy cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#avnbm >cialis without prescription</a> , http://ordercheapcialishere.com/#sxtkg cialis 40 mg
цитирай
13. анонимен - payday loans 710 17329
21.10.2012 12:55
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8029>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10462>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11034 payday loan
цитирай
14. анонимен - buy viagra online 395 3531
21.10.2012 15:27
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12424>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6210>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15508 viagra online
цитирай
15. анонимен - kamagra usa 16206
22.10.2012 07:04
<a href=http://orderkamagranow.com/#ivzqk>kamagra jelly 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#heehm >purchase kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#nluwc buy kamagra 100mg
цитирай
16. анонимен - интернет магазин одежды для девушек
22.10.2012 08:49
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.v-teme.info/index.php?subaction=userinfo&user=exavaalkali>империал одежда интернет магазин </a> распродажа одежды reima <a href=http://maiskoe.ru/user/Jaclerreply/>модные выпускные платья </a> bonprix ua интернет магазин одежды <a href=http://icena.org/ar/user/KeesiaCer/>каталог моделей одежды </a> интернет магазин одежды гардероб ... Удачи Всем!
-====-
<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>delivery overnight Kamagra online now </a> - Kamagra shop online :.Kamagra Kamagra pillshoprxcom .:<a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>where Kamagra wholesale </a> - Kamagra 100mg UK Generic viagra
цитирай
17. анонимен - payday loans 880 11890
23.10.2012 04:28
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#16785>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18368>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#20444 payday loans
цитирай
18. анонимен - generic cialis 850 12664
23.10.2012 05:25
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#1987>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#901>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#3533 cialis online
цитирай
19. анонимен - generic cialis 776 9995
23.10.2012 13:21
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#1934>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5483>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#7461 buy cialis
цитирай
20. анонимен - generic viagra 10504
24.10.2012 17:21
<a href=http://viagrastorehere.com/#ltlgq>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#nhdnk >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ruzur cheap viagra
цитирай
21. анонимен - buy levitra online 11551
24.10.2012 23:35
<a href=http://levitrastorehere.com/#ijloc>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#nlydu >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#uneok generic levitra
цитирай
22. анонимен - generic kamagra 10681
25.10.2012 04:28
<a href=http://kamagrastorehere.com/#oxhnw>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#xquzg >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#svtrr cheap kamagra
цитирай
23. анонимен - buy cialis 952 9533
25.10.2012 20:21
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13494>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20843>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#19242 generic cialis
цитирай
24. анонимен - generic cialis 21371
26.10.2012 08:17
<a href=http://cialisstorehere.com/#yelun>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#gkxvg >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#zlspc buy cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jonkotzonev
Категория: Други
Прочетен: 317580
Постинги: 70
Коментари: 255
Гласове: 69
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930