Пръстен с кухина за отрова намериха археолози на Калиакра

За пръв в България се открива такава находка
25
Пръстен с кухина за отрова намериха археолози на Калиакра
Снимка: Община Каварна

Пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век намериха археолозите при разкопките на нос Калиакра.

Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България, съобщи доц. д-р Бони Петрунова, зам. директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство за пореден път се извършват археологическите проучвания, цитирана от пресцентъра на Каварна.

Пръстенът представлява една халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена.

Пръстенът е от бронз, той е със семпла, но и доста изящна изработка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша.

Пръстенът е ненатрапчив точно по тази причина, тъй като не трябва да бие на очи.

Той е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка.

Сензационната находка е намерена на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство, каза още Бони Петрунова.

Пръстенът е открит самостоятелно, извън контекст и ансамбъл от други предмети, във вътрешния град на Калиакра, където от 2011 г. досега са намерени над 30 златни предмета от украси, златни пръстени, обеци с нанизани на тях бисери.

Бони Петрунова обясни, че в много от античните пръстени са се правили дупки, за да може полускъпоценният или скъпоценният камък „да диша”, както твърдят бижутерите. В този пръстен обаче няма камък, както няма и къде да бъде поставен такъв, тоест няма друга причина пръстенът да бъде пробит.

Находката е пряко доказателство, че още през 14 век са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на използваните по това време отрови.

Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски отношения. Според Бони Петрунова най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговия син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те са били със силна омраза помежду си.

Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 10 години
Археолозите фантазират. Ами ако не е завършен пръстен? Ако е бил изхвърлен щото не се е получил преди да се слови камъка. И от къде се знае, че Добротица и синът му се мразели, няма доказателства за това. Някои дори казват, че Иванко му е брат, а други казват че нямат връзка. ГЛУПОСТИ!
20
0
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
И от по-ранни периоди на историята могат да бъдат намерени подобни отровителски пособия... Отровителството датира от дълбока древност, не е от 14-ти век, конкретно... и особено сред аристократите - с тяхната вечна борба за надмощие, и богатство. И, такива отровителства са ставали още в древния Рим, Клавдий например е бил отровен с гъби, а вероятно и много преди това са прибягвали до отрови.
19
2
 
3
 
! Отговори
добруджа преди 10 години
и докато нашите "аристократи" са заети да се тровят и колят помежду си, не забелязват какво идва от юг. ама после турците ни били виновни :D
18
0
 
4
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До Анонимен 6. Имаме много богата история така е, но къде е изложена ??? Един читав музей нямаме един...Вече по голямата част от Българите са пообиколили тук таме и сме видяли кой какво е направил, да не говорим за Американците, че с историята на цял сват са направили музей за който цял ден не ти стига да го разгледаш. като си помисля каква богата история имаме и ме доядява.
17
0
 
4
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
Ми ако е за лекарство ? Репортерчето е глаедал някой друг филм ;-)))
16
0
 
5
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
каквато фалшивата еволюционна теория - такава и историята - как разбраха, че е за отрова - как разбраха, че са убивали с тоя пръстен?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
es bg jako gi trese paranoyata ot jegata 6e e ..
14
0
 
7
 
! Отговори
Анна преди 10 години
г-жа Петрунова "разцепи"! Пръстенът, ако най-вероятно е отливка няма как да няма дупка, а където има камъни се отваря под камъка и касата там е куха за да влиза светлина, а не за да "диша"...да хване да се поинтересува малко от бижутерия въпросната доцент...
13
2
 
5
 
! Отговори
дамммм преди 10 години
дали за отрова или за нещо бяло,никога няма да разберем ;)
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Това е най-старият случай на доказано серийно убийство." Че е топло в Каварна топло е ама някои ги е напекло яко и мъдрят бисери като ученици на изпит. Никой не е доказал дори едно убийство а да не говорим за МАСОВО. Самото наличие на такъв пръстен не е доказателство за непременното му ползване. Вярно е, че в археологията нещата се отгатват по косвени улики ама на някой много му е бачкала фантазията. Слезнете до морето изкъпете се барем ви се охлади малко мозъка и не пишете повече такива неща!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БойкоСтягай багажа за Сибир.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БойкоЕми ходи си, кой те кара да седиш тук... С такива като тебе, които не уважават миналото и историята си, България няма да стане никога модерна държава, така че...
9
2
 
3
 
! Отговори
кска преди 10 години
някой го е изпуснал случайно...;)
8
26
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
До АнонименХич не ми трябва да гледам предмети на хиляди години. Искам да живея в една модерна държава износителка на петрол, пък дори и без грам история :)
7
8
 
14
 
! Отговори
Грую преди 10 години
Да бе - отрова. Сигурно там са си държали 'белото' :)
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно! :) Стига с политическите коментари, радвайте се, че живеем в страна с толкова богата история и че когато влезем в исторически музей можем да видим предмети от хилядолетия назад! Има страни, които са съвсем нови и нямат такива неща.
5
1
 
25
 
! Отговори
eko72 преди 10 години
Тайните служби не са от вчера!
4
14
 
4
 
! Отговори
Ооооо....... преди 10 години
И всичко това звездите им го говорят!Голяма мизерия е било тогава щом и началниците са носели бронзови фалшификати.Да бяха си поръчали некой пръстен от Капалъ Чарши у Търция 6 карата ами с бронз ще ни будалкат..........
3
3
 
26
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
и с ГЕРБ, АТАКА, и другите...........
2
12
 
40
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Ех, няма ли някой наследник на Добротица да изпие по едно питие с днешните управляващи от ДПС и БПС...