Ботулинов токсин- най-силната отрова, използвана в медицината и козметиката.

събота, 18 май 2013 г.

| | |

Тази статия е в резултат на курсовата ми работа на тема ботулинов токсин. Това е токсин, който се отделя от бактерията Clostridium botulinum. Всъщност това не е просто някакъв си токсин. Това е най-силната отрова позната на човечеството. Може би не сте чували за нея, а може би сте чували, но не сте сигурни какво представлява. От краткото ми проучване успях да забележа няколко интересни факта. Първо, че когато стане дума за биотероризъм първото нещо, което ни идва в ума е антракс, а не ботулинов токсин. Оказва се, че ботулиновият токсин е много по-страшен, а не се споменава толкова често. Само 500 грама са нужни, за да заличат цялото човечество. Второто нещо, което открих е, че ботулиновият токсин е доста широко използван в медицината и в козметиката. И третото нещо, което открих е, че все още дори и в нашата напреднала страна се случва да има болни, а ваксина няма.



      Бактерията Clostridium botulinum преведено от латински означава вретеновидна наденичка. Род Clostridium се нарича така поради изгледа на бактерията под микроскоп-когато в нея има наличие на субтерминално разположена спора тя придобива вретеновидна форма. А наденичка, защото често бактерията се открива в различни видове недобре обработени меса, а на микроскопската снимка ще видите, че бактериите обичат да се захващат една за друга на верижка досущ като наденички. Този малък гад синтезира ботулиновия токсин-най-силната известна отрова. Много по-силна от отровата на която и да е отровна змия. В 1g пречистен кристален ботулинов екзотоксин се съдържат 32 милиарда минимални смъртни дози за бели мишки. Предполага се, че минималната смъртна доза за човека е 100-150нанограма, като вече при 30-40нанограма заболяването се проявява. Става дума за нанограмове...Способни ли сте да си представите колко малко е това в действителност?


За първи път Clostridium botulinum e открит от Белгийския бактериолог Емил Пиер-Мари ван Ерменген в органи на починали след консумиране на шунка. Оказва се, че ботулиновият токсин предизвиква тежко заболяване на нервната система наречено ботулизъм. Механизмът на действие на токсина се свежда до блокиране на освобождаването на ацетилхолин в невромускулните синапсни контакти, с което се потиска предаването на нервното възбуждане. (С други думи не се състои предаване на импулс от нервните клетки на мускулите). След като се промени механизма на освобождаване на ацетилхолина и съответно малко или почти никакво количество ацетилхолин не достига до постсинаптичната мембрана това води до неправилни или дори до липса на отговори на неврона на потенциалите на действие. Крайният резултат от неправилното предаване на нервния импулс са парализи на мускулите по цялото тяло.

Симптоми на болестта 
В резултат на ботулиновата интоксикация се получават мускулни парализи, които започват от крайниците и постепенно обхващат все по-голяма част от цялото тяло. Първите по-сериозни симптоми на болестта са двойно виждане и замъглено зрение, отпуснати клепачи и неясен говор, затруднено преглъщане, сухота в устата и мускулна слабост. Деца с ботулизъм изглеждат летаргични, хранят се лошо, имат запек, имат слаб вик и лош мускулен тонус. Наблюдават се също дисфония (загрубяване на гласа), дисфагичен синдром, който се характеризира със затруднение при преглъщане дори и на вода от парализа на фаринкса, също така птоза-падане на горния клепач на окото. Заедно с птозата се наблюдава и отказване на мускулите на очните ябълки-офталмоплегия и др. При по-напреднал стадий вече започва и паралитичният ефект по цялата глава. След парализа на главата симптомите прогресират и се наблюдава парализа на ръцете, краката и тялото. Фаталният момент най-често настъпва с парализата на дихателните мускули, при което организмът няма как да поема въздух и се задушава.

Как се разболява човек?
Clostridium botulinum обитава най-вече почвата, гниещи растителности, блата и канализации,както и морски седименти, но само при анаеробни условя. Бактерията не може да живее в кислородна среда. Макар почвата да е неговата естествена среда Clostridium botulinum може да попадне и на много други места. Това е така, тъй като съдържащите се в почвата и тинята спори на ботулиновия клостридий могат да попаднат по зеленчуци, плодове, месо, риба и други. В случай на недобро консервиване на тези продукти в тях може да останат жизненоспособни спори на причинителя. При анаеробни условия и подходяща температура тези спори могат да се превърнат във вегетативни клетки, които се размножават и в следствие на това в неправилно консервираните хранителни продукти се натрупва ботулинов екзотоксин. При консумиране на такива хранителни продукти, в които се е натрупал ботулиновия екзотоксин се развива ботулинова интоксикация или така нареченото заболяване при човека- ботулизъм. Най- честите източници на зараза са храна от домашните животни като свине, коне и някои птици, както и някои диви животни, видове риби и тн.
По принцип ботулизмът е по-характерен за страни, в които не се следи добре производството и са възможни грешки при него и съответно развиване на бактерията и натрупване от нея на ботулиновия токсин. Но друг начин на заразяване са бурканите на баба или дядо. Дори и ние самите да си подготвяме буркани в домашни условия, често те крият риск от ботулиновата бактерия. По-неприятното е, че ботулиновият токсин няма вкус и мирис и няма как да разбереш, че си ял нещо, заразено с него. Макар че, човек сам решава да не яде млякото, когато види, че станьолът му е силно повдигнат.
Има още два начина човек да се зарази. Единият е чрез така нареченият раневи ботулизъм-тоест бактерията да навлезе в организма от рана или при медицинска апаратура в болницата. По този начин имунната система успява да реагира адекватно и да се защити спрямо причинителя още докато се развиват вегетативните бактерии. Докато при храневия ботулизъм проблемът е, че може да се погълне директно токсина и то много голямо количество от него. Проявата на болестта може да започне след няколко часа, но би могла да започне и след 10дни. След седмица организмът ще е погълнал цяла консерва с царевица и токсинът ще се е натрупал в прекалено голямо количество. Затова и спасяването от храневия ботулизъм е най-трудно. Третият вид е детският ботулизъм, който се среща главно при пеленачета под една годинка, но е възможно да засегне и възрастни хора, чиято имунна система е много изстрадала, примерно след тежки операции.
Освен основните типове ботулизъм има и някои по-рядко срещани други видове, обвързани по-скоро с дейността на човека и с приложението, което той е намерил за ботулиновия токсин. Например ятрогенния ботулизъм, който може да възникне от случайно предозиране на ботулинов токсин, който се използва по време на козметични процедури- при ботокс терапия за бръчки или при някои лечебни процедури за третиране на видове артрози, тремори и Паркинсон. Друг вид е терористичния ботулизъм, при който в резултат на терористичен акт се вдишва ботулиновият токсин и директно попада в белите дробове или, когато вода е наситена с ботулинов токсин и организмът поема течността. И в двата случая изходът е бърз и летален.

Лечение
Лошата новина е, че контагиозният индекс на болестта, показващ заразяемостта на човек с болестта, е 100%, добрата е, че лечение има стига болестта да се хване навреме. При много ранно откриване на болестта може да се бие антитоксичен  конски серум, който ще блокира циркулирането на токсина в кръвта и ще спре следващите по-опасни парализи на тялото и съответно влошаване на състоянието. При тежки случаи пациентът се включва на апаратна вентилация, когато вече са засегнати булбарните центрове и човек не може да си поеме въздух. При възрастните е по-опасно и особено при хранителния ботулизъм, когато токсинът се натрупва. Възможно е лечението да бъде достатъчно да спре бактерията и действието на токсина, но да останат парализи за цял живот.

Медицина 
Оказва се, че освен велика отрова ботулиновият токсин е и лек за някои болести. Ботулиновият токсин се използва много широко в медицинска практика за лечение на различни видове тремори и различни мускулни спазми, както и за множествена склероза и Паркинсон. Също така се използва при изкривявания или деформирани по рождение крайници или при кривогледство. В някои случаи се използва като влияещ върху нервната система агент в процедура за намаляване на болката. Използва се и при лечение на блефароспазми на очите и хиперхидроза( или така нареченото профузно потене).

Козметика
Освен в медицината ботулиновият токсин се използва в козметичната индустрия. Там той притежава названието ботокс и се ползва в козметиката за изглаждане на бръчки по лицето. При тази процедура ботулиновият токсин е пречистен и силно разреден, така че реално погледнато за един възрастен човек не би трябвало да има никакви последствия и не би трябвало да крие никаква опастност. Неприятното е, че само след няколко месеца бръчките отново стават видими и тогава процедурата трябва да се повтори. От тази гледна точка може да се стигне до натрупването на токсина в организма при продължителното и прекомерно използване на процедурата или т.н. вече споменат ятрогенен ботулизъм.


И тук вече се възмущавам. Знаех, че жените са способни на какво ли не за външния си вид, но понякога ми се струва, че нещата стават прекалени... не просто прекалени, но излизат извън контрол. Да си инжектираш най-силната отрова, за да притежаваш кукленско лице. Разбира се, всичко е въпрос на избор. Но все си мислех, че бръчките могат да бъдат и симпатични понякога. 
Вие как мислите?



Снимките са от:

1 коментара:

Unknown каза...

Добра курсова работа. Браво!

Публикуване на коментар

Цитати от минали месеци :)

"Художникът може да гледа хубаво момиче и да види старицата, в която ще се превърне след време. По-талантливият художник гледа старицата и вижда колко хубава е била в младостта си. Великият худпожник вижда старата жена, изобразява я каквато е, но кара другите да виждат и хубавото момиче...още нещо-внушава на всеки малко почувствителен от глава лук, че момичето е още живо, затворено в това съсипано тяло. Пинуждава те да преживееш тихата, безкрайна трагедия, състояща се в това , че нито едно момиче не е прехвърляло осемнадесет години в съзнанието си,...каквото и да и причини безмилостното време. "

"Странник в страннастрана"

РобъртХайнлайн

„Големият брат не ни гледа. Той пее и танцува. Вади бели зайци от цилиндри. Големият брат се старае да привлече вниманието ти във всеки момент, докато си буден. За да не можеш да се съсреодоточиш. За да бъдат сетивата ти винаги притъпени. Той се стреми да убие въображението ти. Докато закърнее като апендикса ти. Стреми се да отвлича вниманието ти. Това постоянно разсейване е по-лошо от непрекъснатото наблюдение. Когато сетивата ти са притъпени, никой не сеинтересува какво можеш да си мислиш. Когато въображението на всички е атрофирало, никой не може да бъде заплаха..."

"Приспивна песен"

Чък Паланюк

„Не може точно да се определи моментът, в който се поражда приятелство. Както, когато пълниш капка по капка някакъв съд с вода, най-сетне идва една капка, която го препълва, така и в поредицата от прояви на приятелство идва една, която грабва сърцето ти.”

„451˚ по Фаренхайт”

Рей Бредбъри